Sunday, October 29, 2006

45. White Flag - Dido

Bepaalde muziekcarrières starten spectaculair. Zo stal Dido Florian Cloud De Bounevialle Armstrong op 5-jarige leeftijd een blokfluit. Vijf jaar later speelde ze al blokfluit, piano en viool. Dido (uitspreken als daaide) is momenteel al druk bezig met een derde album. Maar eerst nog eens genieten van deze White Flag.

Labels:

Wednesday, October 25, 2006

44. Strawberry Fields - The Beatles

Je had de rode lp en de blauwe lp. Die laatste kreeg mijn voorkeur. Ik heb het over de twee verzamellp's (nu cd's geworden) van The Beatles.
Strawberry Fields is een groot Victoriaans bouwsel omgeven door een bosrijk park. Het bevindt zich op Beaconsfield Road vlak aan het einde van Menlove Avenue, op 5 minuten te voet van Mendips waar John Lennon woonde. Elk jaar ging zijn tante met hem naar de grote kermis die georganiseerd werd in de tuinen van dit weeshuis van het Leger des Heils. Het liedje Strawberry Fields Forever kwam uit in 1967, doortrokken van deze zoete herinneringen. Vandaag is het complex gesloopt maar het grote, rood geverfde hek is er nog, ter aanduiding van de toegang tot de eigendom.

Labels:

Saturday, October 21, 2006

43. Sensualite - Axelle Red

Deze week ligt de nieuwste van Axelle bij de platenwinkel (of is het nu cd-winkel geworden?). Het zou tevens haar allerlaatste zijn, zegt ze. Begin jaren 90 had ze een hit met deze Sensualite.

Labels:

Tuesday, October 17, 2006

42. Twist in my sobriety - Tanita Tikaram

"Kijk, mijn ogen zijn slechts luchtspiegelingenKijk, je liefde heeft het rood van mijn handen gehaald van mijn handen, je weet dat je nooit meer zal zijn dan een kleine afleiding van mijn soberheid." Een fragment uit dit lied gezongen door een geweldige artieste.



Labels:

Friday, October 13, 2006

41. Living next door to Alice - Smokie

Terug wat jeugdsentiment. Anno 1977 vertelt Smokie over éne Alice.
In 1995 werd in café Gompie regelmatig die hit gedraaid. Op het moment dat de naam Alice had geklonken, was het gebruikelijk dat de dj het volume wegdraaide, waarop het hele café schreeuwde Alice, who the fuck is Alice?. Toen Rob Peters, directeur van een kleine platenmaatschappij, op een avond toevallig in café Gompie aanwezig was en getuige was van dit schouwspel, realiseerde hij zich dat hiermee een hit te scoren was. Hij benaderde Peter Koelewijn, zijn vriend en een dag later was de plaat opgenomen.
Dus zing gerust de versie die jij verkiest!


Labels: ,

Tuesday, October 10, 2006

40. Dreadlock holiday - 10 CC

Zomers weertje in oktober. Een vakantiegevoel ontwaakt. Dat gevoel wordt aangewakkerd door deze song van 10 CC. Benieuwd naar de exacte vertaling van deze hit, klik dan gewoon op dit.
"Loop niet door mijn woorden want ik ben nog niet uitgesproken" - ook dat komt aan bod in deze Dreadlock Holiday uit 1978.


Labels:

Sunday, October 08, 2006

39. Ibony and ivory - Paul Mc Cartney & Stevie Wonder

Een lied uit 1982. Een wereldhit. Maar wat ik me vaak afvraag, hoe ontstaat een lied? Paul Mc Cartney zegt over Ibony and Ivory het volgende: "De titel had ik al een tijdje rondslinger, sinds ik Spike Milligan op de tv of op de radio deze vergelijking hoorde maken met witte en zwarte toetsen op de piano; hij zei: "weet je, dat is nou grappig-witte toetsen, zwarte toetsen, en je hebt ze alle bij nodig voor de harmonie". hij maakte er een grapje van. Ik dacht: ja dat is een goede analogie voor de harmonie tussen mensen, omdat als je alleen de zwarte toetsen hebt je beperkt bent en als je alleen de witte hebt ook. Je hebt ze allebei nodig. Toen dacht ik: als ik daar nou een song over zou schrijven, hoe zou die dan moeten heten? Ik kwam op het idee van Ebony and Ivory (ebbenhout en ivoor)"


Labels: ,

Friday, October 06, 2006

38. The Mass - ERA

Elke week haal ik een pakje CD's uit de kast én deponeer ze in de auto. Zo herontdekte ik de muziek van ERA, een project van de Franse gitarist Lévi - in een vorig leven nog hardrocker, maar later componist van filmmuziek geworden. Ondertussen zijn enkele prachtige cd's gemaakt. Middeleeuwse thema's en koren krijgen er een hedendaagse computerbehandeling.

Labels:

Monday, October 02, 2006

37. Road to Mandalay - Robbie Williams

Mandalay was de hoofdstad van het koninkrijk Birma in de periode 1860 -1885, waarna het in Engelse handen viel. Het is tevens het eindpunt van de belangrijkste spoorlijn van Yangon. Maar genoeg 'weetjes' ... Robbie Williams zette de stad met meer dan een miljoen inwoners op de muzikale kaart.

Labels:

Sunday, October 01, 2006

36. These boots are made for loving - Nancy Sinatra

Heeft het nu te maken met het feit dat mijn eega nieuwe 'bottekes' gekocht heeft? Of bestaat toeval toch nog? Eén ding is een feit: vanmorgen op de radio hoorde ik deze oldie van Nancy Sinatra. Leuk clipke maar prachtige 'bottekes'!!:))

Labels: ,